Povlja

Povlja su se smjestila 10 km istočno od Sumartina, na sjevernoj strani otoka Brača. Ime Povlja izvedeno je iz latinskog pridjeva Paulia (vallis) ili od posjeda rimljanina Paulianusa. Na dnu Žala u dnu uvale još se vide ostaci antičkog gospodarskog – ladanjskog sklopa (unutar dvorišta obitelji Vrsalović - Blažević).

Današnja župna crkva sv. Ivana Krstitelja nastala je na ruševinama monumentalne ranokršćanske trobrodne bazilike (V.st.) Glavni oltar u crkvi podignut je nad ranokršćanskom krstionicom sa ulomcima fresaka. U bazilici je u srednjem vijeku bio grob sv. Ivana Povaljskog čije sz tijelo Mlečani oteli i kao svojevrsni trofej čuvali u crkvi San Giovanni Elemosinario na Rialtu ( gdje su izlagali i ruke sv. Ivana Trogirskog, odnesen 1171. iz srušene trogirske katedrale).

Benediktinski samostan osnovan je na istom mjestu sredinom XI. St. Bio je opustošen u mletačkom prepadu 1145., a obnovljen je 1184. Očuvan je nadvratnik crkve s natpisom koji te iste godine spominje majstora Radonju, prvog hrvatskim imenom poznatog klesara. To je natpis sa najstarijim hrvatskim stihovima. Iz 1184. je i popis posjeda opatije prepisan 1.XII.1250. u znamenitoj Povaljskoj listini, koja se čuva u župnom uredu u Pučišćima, a predstavlja prvorazedni jezični i povijesni spomenik.

Povlja okružuju brojne uvale (Travna, Smokvica, Tičja luka, Tatinja, Luke) s različitim vrstama plaža, a u samom se zaljevu nalazi sigurna luka.

Naselje odiše mirom i stoga je idealno mjesto za opuštajući obiteljski odmor. Povlja su u sezoni 2003 proglašena najljepšim malim turističkim mjestom po odabiru Turističke zajednice splitsko - dalmatinske županije.

Povlja nude ponešto za svakoga, od brojnih zaljeva, dugih šetališta i kulturoloških znamenitosti, preko poznatih dalmatinskih specijaliteta, plodova mora, dobrog vina i ugodnog druženja uz dobru glazbu, sve do nezaboravnih noćnih provoda u brojnim barovima, pizzerijama i restoranima. Škola ronjenja, iznajmljivanje gondola, dasaka za jedrenje, jedrilica, skutera i brodova za cjelodnevne izlete, te malonogometni teren, zadovoljit ce i one najizbirljivije!

KAKO DOĆI NA OTOK BRAČ

Evo nekoliko korisnih savjeta o putovanju na otok Brač u Hrvatskoj. Najlakši put do Brača ovisi o tome čime putujete i smjeru dolaska.
Ako putujete autom, autobusom ili vlakom, svakako trebate doći u Split ili Makarsku u srednjoj Dalmaciji, odakle možete nastaviti trajektom. Trajekti plove iz Splita za Supetar (prevozi automobile), za Milnu (katamaran) i za Bol (katamaran).

Iz mjesta Makarska ide trajekt koji prevozi auta i plovi za Sumartin na otoku Braču.
Trajektne linije Split - Supetar (Brač) i Makarska - Sumartin (Brač) plove svakodnevno, kao i katamarani (hidrogliseri) na liniji Split - Milna - Hvar i Split - Bol - Jelsa.

Više informacija o redu plovidbe i trajektima pogledajte - www.jadrolinija.hr

Ako putujete avionom, najbliži internacionalni aerodromi su Splitski, Brački i Dubrovački aerodromi. Ukoliko dolazite na Splitski i Dubrovački aerodrom, dalje možete autobusom, taksijem, ili rent a carom do trajektnog pristaništa u Splitu ili Makarskoj. Ukoliko dolazite na Brački aerodrom, do Vaše destinacije možete autobusom, taksijem ili rent a carom.

Bez obzira kako došli, nesumnjivo ćete iskusiti putovanje morem do otoka. Kad vidite otok Brač i počnete uživati u njegovim ljepotama. znat ćete da se putovanje isplatilo.