Brač

Jedrenje na dasci u kanalu pred Zlatnim ratom na Bolu; paragliding s Vidove gore; lov u gornjim dijelovima otoka; planinarski izleti do Dragonjine spilje i pustinje Blaca; šetnje iz Splitske do antičkih kamenoloma pod Škripom, uz sjajno održavane maslinike; jedrenje od uvale do uvale; kupanje na plažama od najfinijeg pijeska i žala; odmor u odličnim apartmanima i kućama za odmor, sigurno sidrenje u nekoj od dubokih uvala (Milna, Bobovišća, Pučišća); fotografiranje dramatičnih kraških fenomena na svim stranama otoka; opušteno sjedenje uz glasoviti brački sir, janjetinu i ribu, uz rakiju i bolski plavac (poznato bračko vino) u nekoj od konoba ili u tišini nekog od pastirskih stanova u unutrašnjosti otoka - sve to posebno i zajedno u našem pamćenju tvori neizbrisivu sliku koju nosimo sa otoka Brača.
Za razliku od svih ostalih jadranskih otoka, koji često izgledaju poput kamenih sjekira zarivenih u morsku pučinu, Brač ima i svoju unutrašnjost, prebogatu floru i faunu i izrazitiji doživljaj godišnjih doba. 
Cijeli otok trebao bi biti proglašen jedinstvenim kulturno-povijesnim i prirodnim parkom, posebno južna strana, između Vidove gore, bolskog Zlatnog rata i pustinje Blaca, koja tvori jedinstveni predio u kojem se spajaju ribarski, težački i pastirski Brač, s mnoštvom kutaka za ugodu samoće i mira, ali i izrazitih socijalnih doživljaja, plesa, glazbe i sporta.

Smatra se da Brač nosi drevno ilirsko ime prema jelenu, kultnoj životinji njegovih prapovijesnih žitelja. 
Prema drevnoj predaji trojanski je heroj Antenor (legendarni utemeljitelj Padove i Korčule) došao nakon pada Troje iz grčke Ambracie na otok Brač. Sa sobom je doveo Braha, pastira, Silena, ratara i Elafa, pomorca.

Život se gradio na stočarstvu, maslinarstvu, vinogradarstvu i ribarstvu. Krajem XVIII. St. Na otoku je bilo više od 500.00 maslina, a koncem XIX. stoljeća više od 12.000 hektara vinograda. No, bolesti vinove loze peronospora i filoksera koje su zahvatile dalmatinske vinograde i Prvi svjetski rat prislili su brojne Bračane na iseljavanje s otoka u Australiju, Južnu i Sjevernu Ameriku.

U ranorenesansno doba ponovno su otvoreni antički kamenolomi pokraj Pučišća u kojima su se tijekom renesansnog i baroknog doba obrazovale čitave klesarske dinastije, sve do današnjeg doba. Uz Jurja Dalmatinca, Andriju Alešija i Nikolu Firentinca u samim kamenolomima klešu deseci drugih klesara. 
Vrstan kamen omogućio je stvaranje niza sjajnih gradnji, od starokršćanskog, od renesansnog i baroknog doba do bujnog bračkog XIX. stoljeća, kad se na otoku više nego igdje u Dalmaciji njegovao osjećaj za sklad arhitektonskog komponiranja i zidanja i najskromnijih kuća. U XX. stoljeću, korčulanski kamen ugrađen je u budimpeštanski Parlament, trogirski u berlinski Reichstag, a brački kamen u Bijelu kuću u Washingtonu.

Danas Brač - možda s najkonstruktivnijim, najradišnijim i najštedljivijim pučanstvom traži nove puteve razvoja, temeljene najviše na turizmu kojem se otvara čitav otok s izuzetnim krajolicima raznolikosti, što ga čini jedinstvenim kulturno-povijesnim i prirodnim područjem. 
Pozivamo Vas da zajedno sa nama upoznate čari ovog jedinstvenog otoka, njegove nedirnute prirode, prebogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa.

ZNAMENITOSTI

- Pustinja Blaca – ovaj jedinstveni kameni spomenik sagradili su svećenici u 16. St. Nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani Brača između Bola i Milne, na visokoj litici idaljenoj 3,5 km od mora. Nekad je bila kamenjem ograđena pećina, a pustinjaci su s vremenom nadograđivali kuhinje, podrume, peći isl, dok u doba blagostanja oko 1588. Godine izgrađene su raskošne višekatnice I crkvica.
-Škrip – najstarije mjesto na otoku Braču. Nalazi se na uzvisini nedaleko od uvale Splitske. Tu je barokna crkva sv. Jelene, zaštitnice mjesta i zavičajni Muzej otoka smješten u Radojkovića kuli. U toj kuli u nalazi se antička građevina mauzolejskoga tipa i prema legendi, u mauzoleju su sahranjene Priska i Valerija, žena i kći cara Dioklecijana
-Bunje - poljske kućice karakteristične za otok Brač. Po otoku braču ih ima na stotine i obično se nalaze uz polja koja su se nekada davno obrađivala. Služile su za zaklon od nevremena. Svaka za sebe je malo remek djelo ruke težaka i dokaz su čovjekova suživota s prirodom.
- Crkva sv. Luke iz 11. Stoljeća, nalazi se u Supetru na otoku braču. Poznata je po najstarijem sačuvanom prikazu broda u Dalmaciji, ugraviranom u zid u unutrašnjosti crkve.
- Dominikanski Samostan – nalazi se u mjestu Bol, na otoku Braču, sagrađen 1475. Godine. Uz njega je crkvica Gospa od milosti. Najznačajnije blago ovog samostana i crkvice je renesansna slika Madona s Djetetom i svecima.

GASTRONOMIJA

Kaže se da na otoku Braču čovjek i kamen žive i ratuju od iskona. Teškom načinu života prkosilo se upornošću i snagom koju je čovjek crpio iz kamena. Škrta zemlja obrađivana na tradicionalni i nadasve ekološki način, ipak je otvorila srce i težaku s otoka podarila plodove od kojih se priprema nadaleko poznata zdrava hrana začinjena neizbježnim maslinovim uljem. Upravo u tim darovima prirode krije se recept dugovječnosti Bračana.
Dolaskom na Brač ljubazni domaćini ponudit će Vas suhim smokvama, rogačem i bademima. Pored klasičnih dalmatinskih jela poput ribe, plodova mora, maslinovog ulja, tjestenine i svježeg, prirodno uzgojenog voća i povrća, bračka kuhinja nudi i svoje posebnosti. Brački janjci i kozlići koji još nisu pasli aromatično mediteransko bilje nego samo majčino mlijeko na glasu su već od antičkih vremena, a posebno je cijenjen „vitalac“ – janjeće iznutrice koja se nabadaju komad po komad na tanki ražanj, omotane janjećom maramicom.
Vitalac se jede narezan, dok se čeka da cijeli janjac bude pečen. Specijalitet je i „butalac“ – nadjeveni janjeći but (natrljan aromatičnim biljem, zaliven na kraju vinom), janjeći „tingul“ (pirjana janjetina) i brojni drugi specijaliteti spremljeni od nadaleko poznate bračke janjetine.
Glasovit je i brački sir, a poseban specijalitet je „procip“. Radi se od mladog sira, tijekom prva 24 sata, tasko što se reže na kriške i peče u karameliziranom šećeru. Na Braču se još uvijek pije „smutica“ – ukusan napitak spravljen od 4/5 svježeg kozjeg mlijeka i 1/5 crnog vina, koju je preporučivao još Hipokrat, koja kao i ostali brojni brački specijaliteti ostaju očuvani od antike sve do danas. Valja svakako spomenuti i čuveno vino plavac, koji se na Braču pije još od iskona.

IZLETI

Srednjodalmatinski otoci imaju odličnu poziciju za razne mogućnosti za izlete po susjednim otocima i kopnu. Da bi ste što bolje upoznali otok na kojem boravite i otkrili mnoge zanimljive uvale i mjesta preporučujemo da unajmite bicikl i provozate se biciklističkim stazama po otoku Braču, Hvaru i Šolti. Otiđite do mjesta Murvica na otoku Braču i posjetite Zmajevu špilju, razgledajte kamenoklesarsku školu u Pučišćima i zavičajni muzej u Škripu. Popnite se na Vidovu goru na otoku Braču koja je najviši vrh srednjodalmatinskih otoka. Također iz mjesta Bol na otoku Braču postoji mogućnost jednodnevnih izleta hidrogliserom za Dubrovnik, Makarsku, otok Korčulu i slapove Krke.
Bez obzira na kojem otoku srednje Dalmacije provodite svoj odmor ne propustite posjetiti plažu «Zlatni Rat», u Bolu na otoku Braču,koja mijenja svoj izgled u smjeru vjetra i valova pa ponekad poprimi neobične vijugave oblike.